Opony letnie do M3 E90, rozmiar 19 cali
Opony letnie do M3 E90, rozmiar 19 cali
Mam M3 E90, która wkrótce będzie potrzebowała nowych opon. Teraz mam Michelin Pilot PS2, z przodu 245/35 ZR 19 93Y, tył 265/35 ZR 19 98Y. Opony mają oznaczenie "TRADEWEAR 220, TRACTION AA, TEMPERATURE A"
W Tire Rack, bardzo popularnej firmie sprzedającej w USA wysyłkowo opony wprost do lokalnego warsztatu, który je dla nas założy, takie michelinki kosztują ponad 1600 $$$ za komplet. Jednak jest kilkanaście zamienników, do tego niektóre znacznie tańsze, ale nie wiem, czy byłyby równie dobre.
Michelin Pilot Super Sport ma znacznie większe przebiegi, (tradewear rating "300") i kosztuje jedynie $1160. Continental ExtremeContact DW ma jeszcze lepszy rating, 340, i znacznie niższą cenę, $950, ale nie wiem jak takie opony będą się zachowywały. Miał ktoś z nimi jakieś doświadczenia? Oczywiście jest też kilka innych możliwości.
Zna ktoś może linki do testów opon z górnej półki? Car and Driver od czasu do czasu przeprowadza takie testy, jeden z nich jest TUTAJ. Nie do końca ta sama klasa, mniejszy rozmiar, ale może być pomocny. Według nich najlepszą oponą był Goodyear Eagle F1 GS-D3, przed Continental ContiSportContact 2, Yokohama Advan Neova AD07, Michelin Pilot Sport PS2 i Hankook Ventus R-S2 Z212. Troszkę zaskakuje wysoka pozycja Conti i szczególnie Hankooka, który wyprzedził między innymi Bridgestone i Pirelli. Całość wyników tak wygląda, od najgorszej do najlepszej:
Eleventh: Kumho Ecsta MX
Tenth: BFGoodrich g-Force T/A KD
Ninth: Bridgestone Potenza RE050A
Eighth: Toyo Proxes T1R
Seventh: Pirelli P Zero Rosso Asimmetrico
Sixth: Dunlop SP Sport Maxx
Fifth: Hankook Ventus R-S2 Z212
Fourth: Michelin Pilot Sport PS2
Third: Yokohama Advan Neova AD07
Second: Continental ContiSportContact 2
First: Goodyear Eagle F1 GS-D3
Zgadza się to z waszymi doświadczeniami?
W Tire Rack, bardzo popularnej firmie sprzedającej w USA wysyłkowo opony wprost do lokalnego warsztatu, który je dla nas założy, takie michelinki kosztują ponad 1600 $$$ za komplet. Jednak jest kilkanaście zamienników, do tego niektóre znacznie tańsze, ale nie wiem, czy byłyby równie dobre.
Michelin Pilot Super Sport ma znacznie większe przebiegi, (tradewear rating "300") i kosztuje jedynie $1160. Continental ExtremeContact DW ma jeszcze lepszy rating, 340, i znacznie niższą cenę, $950, ale nie wiem jak takie opony będą się zachowywały. Miał ktoś z nimi jakieś doświadczenia? Oczywiście jest też kilka innych możliwości.
Zna ktoś może linki do testów opon z górnej półki? Car and Driver od czasu do czasu przeprowadza takie testy, jeden z nich jest TUTAJ. Nie do końca ta sama klasa, mniejszy rozmiar, ale może być pomocny. Według nich najlepszą oponą był Goodyear Eagle F1 GS-D3, przed Continental ContiSportContact 2, Yokohama Advan Neova AD07, Michelin Pilot Sport PS2 i Hankook Ventus R-S2 Z212. Troszkę zaskakuje wysoka pozycja Conti i szczególnie Hankooka, który wyprzedził między innymi Bridgestone i Pirelli. Całość wyników tak wygląda, od najgorszej do najlepszej:
Eleventh: Kumho Ecsta MX
Tenth: BFGoodrich g-Force T/A KD
Ninth: Bridgestone Potenza RE050A
Eighth: Toyo Proxes T1R
Seventh: Pirelli P Zero Rosso Asimmetrico
Sixth: Dunlop SP Sport Maxx
Fifth: Hankook Ventus R-S2 Z212
Fourth: Michelin Pilot Sport PS2
Third: Yokohama Advan Neova AD07
Second: Continental ContiSportContact 2
First: Goodyear Eagle F1 GS-D3
Zgadza się to z waszymi doświadczeniami?
www.katolik.us Zapraszam.
Re: Opony letnie do M3 E90, rozmiar 19 cali
Nie bardzohiob pisze:Zgadza się to z waszymi doświadczeniami?
Nie pamiętam oznaczenia literowego, ale Potenza którą ja miałem to była naprawdę tragiczna opona. Trakcja drogowej opony, a mimo to wymagała rozgrzania. Na suchym jak było ciepło to moment rozgrzewania był tak krótki że praktycznie niewyczuwalny. Jazda na mokrym słaba, a na mokrym przy niższej temp (ok. 10C) to w ogóle tragedia.hiob pisze:Bridgestone Potenza RE050A
Dobra opona, nie mam większych uwag, ale chyba pod każdym względem PS2 jest trochę lepsza. Pirelli chyba dłużej żyje.hiob pisze:Pirelli P Zero Rosso Asimmetrico
Moim zdaniem najlepsza opona w klasie. Oczywiście jak wszystko ma wady, ale tutaj są to żywotność i cena. Chociaż ostatnio powychodziły nowe modele opon, więc ciężko powiedzieć jak jest teraz.hiob pisze:Michelin Pilot Sport PS2
Między 2 a 3 nie widziałem różnicy. Przyzwoita opona, ale nie widzę powodu dlaczego miałaby być przed PS2.hiob pisze:Continental ContiSportContact 2
hiob, bazując nawet na samych danych które podałeś to chyba najlepiej kupić Pilot Super Sporty. Tanśze, lepsze i wytrzymalsze od PS2 i nie tak dużo droższe od tych Continetali a lepsze.
Przypomniała mi się jedna z większych zalet PS2 - właściwie nie piszczą. Co jest o tyle istotne że wówczas przejedziesz sobie zakręt/rondo bokiem i mało kto zauważy, a jak opony piszczą...
Za bardzo rozumiem, po co rozpatrywać zakup opon pod względem żywotności w przypadku BMW M? No chyba, że ktoś nie używa samochodu tak jak powinien, kilka razy złapiesz boka, parę razy wystartujesz i żywotność pójdzie się je..ć.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Ja miałem w moim M Michelin Pilot Sport PS2 nie ma lepszych opon może są, ale nie tak dobre jak te. Jak ma się M to radzę nie oszczędzać na oponach jak napisał Marcin może cię później gdzieś bokiem zarzucić. To jest auto sportowe na wypady w weekend w takim samochodzie opony starczaja na 1 sezon przynajmniej z tyłu.
Ja się już starzejęBobas pisze:w takim samochodzie opony starczaja na 1 sezon przynajmniej z tyłu

było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Zależy jak kto jeździMarcin_Os pisze:Ja się już starzejęBobas pisze:w takim samochodzie opony starczaja na 1 sezon przynajmniej z tyłu, wcześniej wymieniałem raz miesięcznie opony z tyłu, teraz mi starczyły na jakieś 4 miesiące.

E tam, ja torów nie liczyłem, jedna wizyta na torze = jeden komplet na tył.Bobas pisze:Zależy jak kto jeździMarcin_Os pisze:Ja się już starzejęBobas pisze:w takim samochodzie opony starczaja na 1 sezon przynajmniej z tyłu, wcześniej wymieniałem raz miesięcznie opony z tyłu, teraz mi starczyły na jakieś 4 miesiące.
jak się nie jeździ na tory to starczają na 1 sezon
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Ja jeździłem normalnie, ponieważ było to moje pierwsze auto sportowe , ale jak mogłem to dałem M i leciałem do końca jak sprzedawałem i patrzałem na opony to jeszcze były w miarę dobre 

Os bo ty to wariat jesteś
U mnie PS2 z tyłu wystarczają na 1 sezon. Może jakoś strasznie nie szaleje, ale jak mam jakieś puste skrzyżowanie/rondo to nie ma siły muszę ja przelecieć bokiem. A przynajmniej spróbować
Teraz na co dzień mam jakieś najtańsze chińszczyzny z tyłu, a PS2 zakładam w trasę.

U mnie PS2 z tyłu wystarczają na 1 sezon. Może jakoś strasznie nie szaleje, ale jak mam jakieś puste skrzyżowanie/rondo to nie ma siły muszę ja przelecieć bokiem. A przynajmniej spróbować

Teraz na co dzień mam jakieś najtańsze chińszczyzny z tyłu, a PS2 zakładam w trasę.
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
hiob, tylko zwróć uwagę , że rzeczywista szerokość PS2 nie jest zgodna z szerokością ( rzeczywistą) Pilot Super Sport . Super Sporty przy tym samym rozmiarze są szersze . Dziwne , ale prawdziwe .
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021
Było: E92 M3

Było: E92 M3